Ostatně soudím, že #Nevěřím


Autor: Mat - Datum: 29 leden 2024

Tento článek jsem měl rozepsaný už delší dobu. Pořád jsem v něm něco upravoval (až mi nabobtnal trochu více než jsem čekal, takže vlastně ideální pro dlouhý zimní večer) a pořád si říkal, že teď na něj není ta správná doba. Ideálně ho nezveřejňovat po prohraném zápase, aby to nevypadalo jako pouhá frustrace z prohry. Události posledních týdnů však byly pouze tou poslední kapkou, jelikož myšlenky tohoto článku ve mně uzrávaly troufám si říct roky. A do podzimu na výhru fakt čekat nehodlám.

Je mi úplně jasné, že s obsahem článku, natož jeho závěrem leckdo bude nesouhlasit. Možná si i přečtu, co jsem to za idiota (přečtu, protože je strašně těžké poptat se po mně v kotli a najít mě, když nosím svou přezdívku na zádech, aby mi to dotyčný mohl říct nebojácně do očí). Ale já nemám potřebu se zavděčit všem a mazat lidem med kolem huby. Já chci pro svůj milovaný klub jen to nejlepší, i když to může obnášet věci, které se spoustě lidí nemusí líbit. Ani nebudu přistupovat na tvrzení, že všichni musíme táhnout za jeden provaz, protože směrem do propasti já tahat určitě nebudu.

V rámci vyváženosti by bylo dobré zařadit i něco pozitivního. Pro naladění čtenáře to zařazuji hned úvodem. Letošní optické prezentace měly dle mě velmi dobrou úroveň a poklona patří všem co se na nich podíleli. Sám vím, co to dá za práci a za tohle by se nemusely stydět ani větší a lepší tábory. A nesmím samozřejmě zapomenout na ty, kteří chápou, že hokej je jen sport/byznys a snaha získat body do tabulky by neměla být za každou cenu.

Lidé často hlasují nohama. Nemá cenu nadávat, že lidé nechodí. Není to totiž chyba těch lidí, ale klubu, že je tam nedokáže přitáhnout. Pokud bude v hospodě jídlo a pivo stát za prd, hospodský tam nenatáhne další lidi výkřiky o tom, jak dřív by to lidem stačilo a že do té vedlejší hospody, co má dobrou kuchařku a čisté trubky u výčepu chodí lidí víc.

A pokud v tom hospodského budou štamgasti ještě podporovat, v dlouhodobém výsledku to bude akorát medvědí služba. To že se 500 lidí bude vzájemně poplácávat po ramenou, jací jsou fanoušci, když chodí za všech okolností, klubu nestačí. On k nim každý zápas potřebuje těch dalších 5000, kteří se budou rozhodovat mezi hokejem, hokejem u televize, kinem nebo i dokonce divadlem.

Myslím tím reálných platících diváků. To že pomalu začínáme počítat návštěvy stylem fotbalové Příbrami (každého diváka vynásob dvěma a přičti tisíc) nám pokladnu nezaplní.

Někteří kritiku rádi odmítají slovy „tak si to zkus dělat sám“ či v podobném duchu. To je ovšem argumentační faul. Člověk nemusí být vyučený kuchař na to, aby poznal, že mu ten guláš v hospodě nechutná. Člověk nemusí být dispečer nebo mašinfíra, aby poznal, že vlak přijel pozdě. A stejně tak nemusí mít zkušenosti s vedením firmy, aby poznal, když se to dělá blbě.

Když se nedaří v jednom, dvou zápasech, odnese to nějaký hráč ať už přesunem do horší formace, nebo třeba i na tribunu. A taky nemusí být jeho vina, že jednomu spoluhráči by na skórování nestačila ani branka na házenou, druhý zadovkou naslepo namaže soupeři a třetí udělal v rohu mantinelu důlek, když tam napálil puk už po osmapadesáté za zápas.

Když se nedaří ve více zápasech, zpravidla to odnese trenér. A taky nikoho nezajímá, že on hráčům neříkal, aby stříleli zásadně na hruď gólmana, vyhazovali puk za mantinel nebo si nechávali ujet soupeře do přečíslení.

Minimálně ve standardně vedených klubech to tak je.

A když se nedaří po více sezón, a to nejen na poli sportovním, ale i mládežnickém, fanouškovském a vlastně všude, je potřeba změna na nejvyšším postu, který je za to všechno zodpovědný. A to i kdyby se měl jmenovat Jaromír Jágr.

Ano, je to legenda kladenského, českého i světového hokeje. Ano, patří mu dík, že klub po otci převzal a nepochybně se snažil, aby dobře fungoval dále. Ano, patří mu veškeré pocty za to, co dokázal jako hráč. To ale nemůže být bianko šek na omlouvání všech jeho špatných výsledků a kroků na třicet let dopředu.

A to se netýká jen A-mužstva. Já jsem Kladno zažil vždy jako chudší klub bez velkého mecenáše či sponzora v zádech. Přesto, nebo možná spíš právě proto se tu však dlouho dbalo na kvalitní mládež. Díky tomu jsme měli neustálý přísun mladých nadějí, kteří mohli hrát ve třetí, čtvrté lajně za relativně málo peněz ve snaze se ukázat a posunout dále. Nemuseli jsme tak utrácet za neustálé zkoušení hráčů nevalné kvality, kteří nejsou žádné terno ani o soutěž níž či ve svém putování za velkou louži mění již po několikáté klub.

Kam se dostala mládež pod Jágrovým vedením? Junioři jsou poslední v Lize juniorů – západ, což je až druhá nejvyšší soutěž. Pravda, konkurence je obrovská, však jsou před námi takové velkokluby jako Havlíčkův Brod či Třemošná. Dorostenci hrají pravda soutěž nejvyšší. V základní části skupiny A však skončili suverénně nejhorší. Z 27 zápasů vyhrály jen 2 (jeden v prodloužení) a získali pouhých 8 bodů. Předposlední Tábor jich měl 22...

Často o klubu hovoříme jako o „našem“. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Je to klub Jaromíra Jágra, který ho stoprocentně vlastní. Je to firma, jejíž výkladní skříní je A mužstvo, toho času extraligové. A jako taková firma to pořád bude zajímavý objekt pro zviditelnění se, ať už samotného mecenáše, jeho firmy nebo jen čistě jako marketingový projekt velké korporace.

Ovšem pochopitelně se nedá čekat, že sem přijdou, položí na stůl sto milionů a zase odejdou. Nepřekvapivě by to znamenalo přenechat danému zájemci minimálně částečný podíl v klubu, nechat ho tam dosadit svoje lidi a podobně. Pokud se to neudělá blbě jako to měli ve městě, kde by chtěl žít každý (kromě mě teda), tak to naopak může být velmi prospěšné.

Rozhodně totiž netvrdím, že to musí být buď a nebo. Buď si to má Jágr dělat celé sám, nebo naopak celé někomu nechat. Ba naopak, spolupráce více šikovných lidí je ku prospěchu věci. Nezbytnou podmínkou je ale přiznat si, že neumím všechno, nerozumím všemu a něco dokáže někdo lépe než já. Nikde není psané, že nejlepší hráč bude zároveň i nejlepším majitelem. Ostatně podívejte se, kolik výborných hráčů pohořelo ve své kariéře trenéra.

A nebo už jsme klesli na takové dno, že o to opravdu nikdo nemá zájem. Že to nikdo od Jardy nechce vzít, i kdyby to dostal zdarma k nákupu v Kauflandu nad 1200Kč. Mno, tak v tom případě bych to klidně vzal i já. A vsadím se, že za dalších 12 let dostanu minimálně mládež do lepšího stavu, než v jakém se nachází teď. A o mládež by nám mělo jít především.

Aby bylo jasno, nemyslím si, že by se nenašel nikdo jiný, kdo by o klub neměl zájem. Ani to není žádný opožděný dopis ježíškovi. Ani netvrdím, že já jsem ta nejlepší osoba, co to může vést, to určitě ne. Na druhou stranu to myslím vážně a za 200 000Kč, což je 100% základní vklad společnosti Hokej Kladno s.r.o., bych to koupil. To kdyby se přeci jen zase ozvaly hlasy „kdo jiný by to místo Jágra dělal“ nebo „ať si to jdu zkusit sám, když jsem tak chytrý“.

Dělal bych to všechno líp? Upřímně, nemám tušení, všechno asi sotva. Ale spoustu věcí bych určitě dělal jinak a některé věci, ty bych teda líp dělal určitě.

Na rozdíl od oficiálního hesla já už totiž #Nevěřím a dle mého je nutný #RestartKladna.

Ostatně soudím, že Jágr musí ve vedení klubu skončit.

Falken
Obrázek uživatele Falken
příspěvků: 23
30. leden 2024 - 0:33
Hezky napsané

Konečně přesně popsal tuto depresivní situaci v klubu, který by měl být výkladní skříní sportu na Kladně. Jako hokejista byl JJ skutečně legenda, ale ke klubu měl takový zvláštní vztah a v roli majitele to bije do očí. Tvrdil, že chce s Kladnem vyhrát titul, ale když byla velká šance během celoroční výluky v NHL, on šel raději za dolary na Sibiř. Vracet se hrát na Kladno se mu nikdy nechtělo, raději podepsal na tři roky v Rusku a pak se ještě na pět let vrátil do NHL než ho semlela krutá zima v Kanadě, kde měl vzhledem i k věku problémy s regenerací. Nějakou dobu byl majitelem na dálku a myslím si, že projekt Rytíři na začátku, když mu pomáhal Bartoš nebyl špatný. Jeho konec byl podivný. To jsme ještě hráli prostředek tabulky. Co se vrátil, nikoho tu k ničemu nepustil a jen díky Plekymu jsme se alespoň vrátili z pralesa do extraligy. Ta mládež je vůbec záhadou. Výmluvy, že za to může COVID, protože jinde trénovali tajně, ale oni tady museli poctivě dodržovat státní nařízení, neboť to novináři kvůli osobě JJ hlídali, takže jim utekli všichni nadějní hráči, co něco uměli, aby mohli trénovat jinde. Čemuž pak také nepomohla dlouhá rekonstrukce Zimáku a vození mládežníků na tréninky třeba až do Mělníka. Na poslední schůzce si postěžovali na téma mládeže i s dalším problémem. Jak ti mladí hráči chtěli dostat příležitost v Áčku, ale dle názoru vedení na to ještě nemají kvality, proto šli také jinam. Názorným příkladem je nyná mladý Ton, jehož jméno tam také padlo, na Kladno prý dle Burgra ještě nemá, ale jak je vidět na Spartu asi už jo. Nikdo Jágra nevyhání, ale měl by odhodit ego, vystoupit z komfortní zóny a zavolat kamarádovi Strakovi do Plzně, aby mu dal lekce k vedení klubu aniž by musel všechno dělat sám. I mládež v Plzni mají jednu z nejlepších a do Sparty jít taky všichni mladí hned nechtějí. Přitlačit ho k tomu by mělo i město, aby se nemuselo za tenhle cirkus na ledě stydět.

Bull
Obrázek uživatele Bull
logo Fanklubčlen Fanklubu
příspěvků: 93
29. leden 2024 - 20:17
Ohlédnutí

Tak jsem si připomněl, co se psalo před 10 lety, včetně nějakých mých komentářů. Tehdy hrozil prodej licence kamsi jinam, a JJ jsme vzývali jako spasitele. Nejspíš právem. Paměť fanouška (jakož i voliče), je ale krátká. Ze spasitele je rázem Satan. Tolik malá obhajoba.

Tehdy se vyjádřil Ota Černý st. v tom smyslu, že "nový vlastník by měl změnit strukturu vedení a vytvořit obvyklou podobu profesionálního klubu." A já věřil, že to tak bude, protože naše hokejová legenda viděla sportovní management jak ze západního, tak z východního úhlu pohledu (a předpokládal jsem, že zvolí ten standardnější).

Taky často zazníval optimismus v tom smyslu, že i když áčko není tam, kde bychom ho chtěli vidět, pořád můžeme stavět na mládeži, že vždycky tu byla plodná líheň.

Teď se bohužel nabízí ten vtip: Před časem jsme stáli na kraji hluboké propasti. Od té doby jsme udělali velký krok kupředu...

Markus
Obrázek uživatele Markus
příspěvků: 592
29. leden 2024 - 11:18
HC Výmluvy

Souhlasím. Mě už sledování Jágrova projektu HC Výmluvy taky nebaví. Je to každý rok to samé. Pořád stejné výmluvy, proč něco nejde. Ovšem nejhorší ze všeho je stav mládeže. Ten je v článku popsán dost výmluvně. Hlavně co se týče napojení mládeže na áčko. No nic. Dokud klub vlastní Jágr, tak se změn k lepšímu obávat nemusíme.

Krize je příležitost!

Felda23
Obrázek uživatele Felda23
příspěvků: 1047
29. leden 2024 - 10:51
Mat - díky

Akorát nám majitel už mnoho let ukazuje, že jeho sebereflexe je nulová.! Jsem také názoru, že to JJ nemusí nutně prodávat a stačil vy vstup někoho dalšího do klubu. Ale to JJ nebude chtít. On nechce, aby bylo nahlíženo do účetnictví, on chce mít plnou kontrolu. A pak se akorát neustále vymlouvá, že jsme blízko Prahy a tam jsou zajímavější kluby se zajímavějšími arénami, že nemáme sponzorům a mladým co nabídnout, že nevíš jakou soutěž budeme hrát, tak nemůže skládat tým dřív, než v létě. Pořád jenom nějaké výmluvy. Jemu tenhle stav ale vyhovuje, kdyby mu to nevyhovovalo, tak to změní už dávno.

„Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.“

Caligula
Obrázek uživatele Caligula
příspěvků: 43
29. leden 2024 - 10:46
Děkuju

Děkuju za článek, hezky napsaný.

Fiky
Obrázek uživatele Fiky
logo Fanklubčlen Fanklubu
příspěvků: 88
29. leden 2024 - 9:21
Pohled na budocnost

Pod tohle se podepisuji.

Jsem Kladeňák tělem i duší a několikaleté strádání hokejového Kladna už přešlo přes mez únosnosti.

Je to smutné, ale Kladno potřebuje jinou medicínu, než která se používá teď.

dEst
příspěvků: 1096
29. leden 2024 - 0:31
Mat blog

Skvěle napsaný. Díky a s dovolením budu šířit dále.

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!