Kladýnko na prahu nové sezóny, jakou jsme tu ještě neměli


Autor: pan Shimi - Datum: 27 Srpen 2020

Přípravné zápasy se pomalu chýlí ke konci a nová sezóna už pomalu klepe na dveře. Letos bude dost jiná, než na co jsme bývali zvyklí v minulosti a většina fanoušků hokeje nejen u nás, ale napříč celým světem vlastně moc neví, co od nových ročníků svých soutěží očekávat. Může za to samozřejmě ona hloupá nemoc Covid-19, která začátkem roku otřásla celým světem.

Po jejím propuknutí se na většině míst na světě zastavil čas. Někteří lidé trávili svůj čas bez svých koníčků, někteří i bez kontaktu se svými blízkými a v tomto kontextu se najednou věci jako je sledování sportu zdály být oproti ostatním problémům malicherné. A to pro lidi, kteří věří tomu, že Covid je světovou hrozbou, tak i pro ty, kteří ho berou jen jako jednu z dalších nemocí. Jisté ale je, že ať patříte mezi první skupinu, nebo tu druhou, opatření, které jednotlivé vlády činí se týkají všech.

Když bylo řádění Covidu nejsilnější a nejistota a strach z dosud neznámé nemoci gradovala, jednotlivé sportovní svazy napříč všemi sporty po celém světě ukončovaly své ligy ať už v rozehraných základních částech, nebo někde už dokonce ve vyřazovacích bojích. Nevyhly se tomu ani české soutěže, ale bohužel k naší smůle, o sestupu Kladna se rozhodlo ještě předtím, než se extraliga přerušila, a i když se chvíli uvažovalo o tom, že by nikdo nesestoupil, nakonec jsme přece jen dostali nemilosrdný ortel o našem sestupu. No co, no nic. Jak se říká, "prosrali" jsme si to sami a nikdo než my za to nemůže. “Díky“ tomu jsme se také staly jedním z mála klubů napříč sportovními odvětvími na celém světě, který sestoupil i během koronavirové krize. My na Kladně jsme byli se setupem de facto smířeni, ale na druhé straně “fronty“ se postupovalo od stolu. Prakticky dodnes jsem se nesmířil s postupem Českých Budějovic do extraligy jen proto, že byli nejlepší v základní části. To mi přijde prostě naprosto scestné a nedokážu to pochopit, protože základní část a play off jsou prostě dvě naprosto odlišné soutěže, a i my moc dobře z vlastních zkušeností víme, že to tak je. Povídat by o tom mohl třeba i loňský šampion NHL St.Louis Blues, který se do Stanley Cupu probojoval s odřenýma ušima a přesto na konci slavil. Mělo se to prostě ukončit a nechat to být. No nic, je to realita. Budějovice jsou nahoře a my dole.

Přiznám se, že Chance ligu jsem po našem postupu přestal trochu sledovat, protože už jsem si myslel, že se do ní jen tak nevrátíme. Ale stalo se a jsme tam zase. A proti nám se postaví i týmy, které de facto neznáme, třeba Sokolov nebo Kolín (s tím dokonce 12. září začínáme). Po dlouhém vyjednávání o herním schéma nového ročníku nakonec výkonný výbor ČSLH rozhodl o tom, že play off se hrát BUDE. První čtyři týmy postupují do play off, týmy na pátém až dvanáctém místě se spolu střetnou v předkole o další čtyři místa. Týmy na třináctém až osmnáctém místě končí, ale NIKDO NESESTUPUJE. Vítěz play off postupuje do extraligy přímo bez baráže. Pak je tam ještě spoustu dalších kliček a coby kdyby a tak dále… Nejdůležitější je informace, že pokud bude kvůli Covidu předčasně ukončeno play off, do extraligy postupuje vítěz základní části. Podmínkou je ale, že v okamžiku ukončení soutěže nesmí být již vyřazen z play off. No, potešhokejbůh…. Je toho dost a ještě v tom bude asi pěkný guláš, protože je pravděpodobné, že tahle epidemie jen tak ze světa neodejde a pokud se k ní nebude přistupovat jinak, bude to pořád stát za h…

No nic, pojďme se podívat na náš HRÁČSKÝ KÁDR, který oproti minulé sezóně doznal velké množství změn a jak na tom budeme s naplněním našich ambicí, to bude ještě otázka… Kádr (ani nemůžu říci po sezoně, spíše již během minulé sezóny…) opustily do té doby opory klubu Strnad, Machač, Redlich, Zikmund a Godla a k nim poté přibyli ještě další hráči jako Austin, O´Donnell, Stach, Kaut, Romančík nebo Hovorka. Samozřejmě se dalo počítat s tím, že pokud neudržíme extraligu, bude problém některé hráče udržet. Co se ale dělo v závěru sezóny, to už nechci nikdy zažít. Dále se o tom rozepisovat nebudu, protože bych házel hrách na stěnu.

Máme tu Chance ligu, máme tu prales, je to realita a s tím se musíme smířit. Stejně tak s rozestupy na zimáku, s případnými rouškami a bůhví s čím vším ještě. Tak to ale je. Zpět do extraligy nám mají pomoci nové a v některých případech staronové tváře. V brankovišti zůstává Adam Brízgala, který na Kladně začíná svoji třetí sezónu. Většinu loňské sezóny strávil na hostování v Ústí a pořádně si za Kladno vlastně zahrál až v samém závěru, kdy nahradil zraněného Denise Godlu. Adam předváděl výborné výkony, které už sice týmu nepomohly k záchraně v extralize, ale rozhodně ukázaly, že se s ním stále musí počítat. Vypadalo to, že Brízgala bude nejspíš jedničkou Kladna do nové sezóny, zvláště když v týmu skončil jeho kolega, dlouholetý brankář Kladna Lukáš Cikánek. Cikánkův odchod byl v médiích propírán už docela zdatně a tak už nebudu přihazovat další polínko. Každopádně ale DÍKY Luky!!! Tak tedy, zdá se, že Brízgala přece jen jedničkou týmu nakonec nebude, protože do týmu přišel slovenský gólman Andrej Košarišťan. Ten už je ve svých 26 letech zkušeným brankářem, dokonce i se zkušenostmi z reprezentace Slovenska. Po celou kariéru má velmi dobrá čísla, ale zatím chytal pouze na Slovensku, tak uvidíme. Doufejme, že bude pro Kladno stejně platným hráčem, jako po většinu loňské sezóny Denis Godla. Ten bude nově hájit dres Chezy. Myslím, že brankoviště máme oproti startu loňského ročníku obsazené kvalitně.

Obrana doznala velkých změn, co si budeme povídat. Odešli Brady Austin, Michal Barinka, Brendon Nash a André Lakos. I když se povídá, že možná bychom někoho z nich v týmu přece jen mohli vidět, moc bych na to nesázel. Zůstal bojovník Martin Kehar, který se v průběhu let z nenápadného bojovníka pomalu stává kladenskou oporou a jedním z lídrů týmu. Navíc je to vyloženě hvězda davu… Vedle Kehara bude více prostoru i pro Matyáše Zelingra. Dále je tam Pepa Zajíc, který si po zranění bude chtít určitě spravit chuť. Novou posilou je ex-chomutovský Jakub Štochl, který do Kladna přinese trochu tvrdé hry. Další ruský obránce Vsevolod Sorokin.Ten má poměrně bohaté zkušenosti z KHL i druhé nejvyšší ruské soutěže VHL. Na zkoušce je v týmu Ondřej Mikliš. Ten již má také něco za sebou, i když převážně z Chance ligy, ale poslední ročník odehrál v EBEL lize v dresu Znojma. Mikliš má také odehránu pěknou řádku zápasů v mládežnických reprezentacích Česka. V přípravných zápasech nastupoval pravidelně a měl by asi zůstat. Na setrvání v Áčku to vypadá u Jiřího Ticháčka, mládežnického reprezentanta a kladenské naděje. Ticháček v červnu oslavil teprve sedmnácté narozeniny, ale dokazuje, že na vyšší úroveň má.

Také v útoku to tentokrát bude úplně jiné, než na co jsme byli v posledních sezónách zvyklí. Odešly dlouholeté opory klubu, které jsem zmiňoval výše v článku. Kromě nich musíme počítat i Petra Vampolu, který v posledních letech Kladýnku odvedl velkou službu a za vše se mu musí zatleskat! Vampi se pohybuje už na sklonku své kariéry a zatím ji natahuje, jak se dá, protože mu evidentně hokej dává pořád tolik, co on zase jemu. Kdybychom ho opět viděli v našem dresu, byla by to velká paráda, a i když tomu už nevěřím, v duchu si to přeju. No, prostě drtivá většina opor je pryč a nyní bude zodpovědnost zase na jiných. A kdo ví, třeba právě tihle kluci co tu teď máme můžou být novými Strnady, Machači, atd. Kladno tedy mají táhnout pozůstatky loňského týmu v podobě Tondy Melky nebo Víti Bílka, kteří jsou tak nyní rázem nejzkušenějšími hráči. Ale možná právě toto tihle kluci potřebují… Pak tu jsou bojovníci Štěpán Bláha s Jakubem Hajným. Jsem rád, že právě tihle kluci snad dostanou více prostoru, protože si ho zaslouží. Z domácího prostředí jsou i Šimon Jelínek a Matyáš Filip, kteří jsou zase z jiného těsta. Do Kladna se vrací starý známý Adam Kubík, který loni zkoušel štěstí v Hradci Králové a Slavii. Hráči které jsem jmenoval jsou vesměs kladenští odchovanci, kterých bude teď v klubu většina. Doplněni budou novými posilami. Z Chomutova přichází kromě obránce Štochla ještě dvojice Nicolas Hlava a Tomáš Pitule. Hlava měl v posledních třech sezónách ve službách Kadaně, Znojma a Chomutova zajímavá čísla a bude zajímavé ho sledovat, jestli v tom bude pokračovat i u nás. Pitule je staronovou tváří v našem klubu, protože u nás nastupoval již v sezóně 2015/16.

Z Prostějova přichází jejich dosavadní Marek Račuk, kterému se parádně vyvedly poslední dva ročníky. V 96 zápasech zaznamenal 30 gólů a 87 asistencí, což je myslím hodně solidní produktivita. Račuk loni skončil na třetím místě kanadského bodování druhé české nejvyšší ligy. Z Vítkovic, potažmo Poruby přichází Tomáš Guman. Také on má zkušenosti ze Znojma z EBEL ligy. Pak je tu ještě ostřílený centr Rostislav Marosz. U něj je ale domluva, že bude hrát extraligu za Vítkovice a ke Kladnu se připojí až před play off. Pokud nějaké bude, co si budeme povídat… V Brně skončil Tomáš Plekanec a na Kladně trénuje. Spekuluje se, že je možný jeho příchod do Kladna, protože v Brně skončil z rodinných důvodů a nebude chtít hrát daleko. A pokud po něm nesáhne sparta, myslím si, že se po ničem jiném ohlížet asi nebude. Ale těžko říci, jak to vidí sám Tomáš.

Příležitost v Áčku můžou dostat i mladí kluci, kteří dostávají příležitost v přípravě, třeba Matyáš Šapovaliv, David Routa, Tomáš Urban nebo Tomáš Bernat. Anebo někdo úplně jiný…

A navíc, je tu samozřejmě “Ten který tančí s pukem“. JJ v přípravných zápasech nikterak překvapivě ještě nenastoupil, ale u něj budou přípravné zápasy v podstatě zápasy v základní časti jakmile nastoupí. No a pak je tu ještě jedna změna a to na střídačce, kdy Jindřicha Lidického nahradil Jirka Burger. Toť asi vše.

No, co říci závěrem... Na Kladně dochází pomalu ke generační obměně a je jasné, že si to bude nějakou dobu sedat, tak buďme trpěliví. Osobně mám ale velkou radost z toho, že většina týmu jsou Kladeňáci. My Kladeňáci jsme stejně divný národ :o) Ale nad nás není!

Jinak k novému ročníku vzhlížím střízlivě s rozpaky a nejistotou a nevím co si myslet. Nikdo neví co bude a co se bude dít dál ve všech směrech, ať už sportovních nebo i v těch naprosto základních věcech pro klidný život. Ale snad bude všechno v pohodě, držte se!

NIC NEŽ KLADNO!!!

CHYSTÁME SE

na Vsetín do Brna

Busem každý den tam i zpět, podrobné informace včetně cen a přihlášek najdete odkazech níže:

 

NE 21.4. odj. 12:30 od ZS

 

PO 22.4. odj. 13:00 od ZS

 

Info ke vstupenkám: Zájemci nechť kontaktují Astixe nebo Zelího mailem či přes soukromou zprávu.

 

Kliknutím na banner výše budete přesměrováni na přehled všech plánovaných venkovních výjezdů, podrobné info a přihlašovací formuláře. Prosíme sledujte, průběžně upřesňujeme. Info se bude objevovat i na diskuzi.

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!