Kladeňáci ve světě


Autor: pan Shimi - Datum: 18 Květen 2021

V teď už probíhající okurkové sezóně se můžeme konečně také podívat na kladenské odchovance a známé hráče, kteří na Kladně působili, ale nyní již hrají v zámoří nebo v Evropě. I když už se jejich počet neustále snižuje a to hlavně jako důsledek ne příliš dobrých výsledků našich mužstev v posledních letech, tak stále máme oproti drtivé většině ostatních českých klubů převahu a Kladno má na mezinárodním poli stále co říct a doufám, že ještě dlouho bude. Nejlépe navždy...

Začneme samozřejmě nejlepší ligou světa, kanadsko-americkou NHL. Nejslavnější kladenský zástupce je zde samozřejmě Kuba Voráček. Ten byl se svými 43 body tradičně mezi hlavními tahouny svého týmu spolu s Claudem Girouxem a Jamesem Van Riemsdykem. Všichni skončili základní část se stejným počtem bodů. A tak to také zůstane, protože Philadelphia se podle celkem opakující se rovnice do play off neprobojovala. Flyers totiž od roku 2011 projíždí NHL jako na horské dráze. Vždycky se rok do play off kvalifikují a další zase ne. Příští rok by tedy měli postoupit. :o) Kuba Voráček sezónu nakonec skončil s 12 minusovými body a kousek za první padesátkou kanadského bodování.

Nepostup do play off se nakonec nezdá být takovou sportovní tragédií, když to srovnáme třeba s ročníkem dalšího kladenského odchovance Michaela Frolíka. Ten opravdu prožil ročník blbec. Ono už loni to nebylo nic světoborného, protože v průběhu sezóny byl po 5 letech vyměněn z Calgary do Buffala. Tam se ale nechytil a po sezóně si okusil hráčský trh. Frolík nakonec podepsal novou smlouvu až těsně před Vánoci s Montrealem s vyhlídkou lepších zítřků. V tradiční hokejové baště ale odehrál pouhých 8 zápasů, ve kterých nebodoval. Na farmě v Lavalu pak přidal pouhé 2 zápasy. Frolíkovi končí po sezóně smlouva a pravděpodobně novou od Montrealu nedostane. Ve svých 33 letech má v NHL odehráno 858 zápasů v základní části a zkušeností na rozdávání a určitě ještě nepatří do starého železa. Jeho kariéra ale nejspíše bude pokračovat někde v Evropě. Ještě dodám, že Montreal si play off zahraje proti vítězi Severní divize Torontu.

Naopak v plném zápasovém zatížení narozdíl od výše uvedených pánů je nyní Radko Gudas, ve svých 30 letech již stálice a obávaný i respektovaný bek ligy. Gudas hraje letos svoji první sezónu v dresu Florida Panthers a zdá se, že působiště na slunné Floridě mu svědčí. Do týmu dobře zapadl, připsal si 11 bodů a hlavně se stal vůbec nejlepším hitařem celé ligy! V 54 zápasech 250 hitů, to je úctyhodné číslo. A konkurence byla velká. Gudas se svojí Floridou nyní čelí velké výzvě v podobě tradičního rivala Tampy. Ti letos nejsou zdaleka tak nebezpeční jako jsme u nich zvyklí z přechozích let a Florida v tabulce nakonec skončila překvapivě před nimi, ale Tampě se na rozhodující boje vrátilo smrtící duo Stamkos – Kučerov a tak bude k vidění opravdu třeskutý souboj. Hodně o tom napověděl již první zápas, který Tampa drtivým závěrem vyhrála 5:4. Radko Gudas v onom zápase zaznamenal 11 hitů, stejně jako v posledním zápase základní části rovněž proti Tampě. Nejlepší momenty Radka Gudase ZDE

Trochu místa na slunci si letos konečně užil také Dan Vladař. Dan za Kladno odchytal 8 zápasů v 1. lize v ročníku 2014/15 s parádními čísly. Průměr 1.97 a úspěšnost zásahů .933, to byla paráda. Poté byl draftován Bostonem a vydal se tradičně za moře, tak jak to už prostě chodí. Na farmě v Providence v AHL podává každý rok velice dobré výkony a má opravdu skvělá čísla a byla jen otázka času, kdy dostane šanci v prvním týmu, i když v NHL člověk zároveň potřebuje i hodně štěstí. Premiéru v dresu Bostonu si odbyl loni a rovnou v play off. Ta se mu ale nepovedla. 3 fíky od Tampy, když vystřídal svého kolegu Haláka. S Vladařem to ale nehnulo. NHL letos kvůli covidu začínala později než obvykle a tak si Vladař na začátku sezóny nejdříve zachytal 6 zápasů za Pardubice a měl tam skvělá čísla. I v NHL na něj ale konečně došlo. Letos laborovala se zraněním jednička Bostonu Tuukka Rask a nakonec i dvojka Jaroslav Halák a tak dostali šanci další v pořadí, mladí brankáři Dan Vladař a Jeremy Swayman. Vladař si premiéru v základní části a hlavně od začátku zápasu odbyl v zápase v Pittsburghu, který Bruins vyhráli 2:1 a Vladař si připsal 34 úspěšných zásahů. Vladař začal dobře, první 2 zápasy a 2 výhry. Poté už se to trochu zhoršilo a poslední zápas do kterého naskočil proti Washingtonu opravdu bolel a Vladař si odnesl příděl 8 gólů. Trenér ho ale z branky nestáhl. Když si vzpomenu, že takovýto podobný moment tehdy ukončil působení legendárního Patricka Roye v Montrealu, který tehdy byl blízko toho, aby po zápase vlastního trenéra umlátil hokejkou... No nic. Od této kianonády do Vladařovy branky již dostával v brance Bostonu šanci Jeremy Swayman. Jaroslavu Halákovi ale končí po sezóně smlouva a dá se předpokládat, že Boston vsadí na své mladíky v záloze a Dan Vladař tak bude mít možnost se o další šanci znovu poprat. Proč by také ne, v jeho 23 letech a smlouvou na další 2 roky to prostě musí zkusit. I když známe případy, že to hodně hráčů vzdalo a vrátilo se raději zpět do Evropy. Doufám, že jeho případ to ale nebude. Boston nyní bojuje v play off s Washingtonem, ale již bez Vladaře.

Ještě se musím zastavit u Davida Krejčího. Ten hrál na Kladně pouze jedinou sezónu 2003/04 za juniory, ale že to byla sezóna... Krejčí v 50 zápasech za Kladno zanamenal 23+37 a vyhrál kanadské bodování klubu. Když už jsem u toho, nemohu nezmínit jeho tehdejší juniorské spoluhráče. Spolu s Krejčím zde tehdy byli třeba Radek Smoleňák, Michael Frolík, Jiří Tlustý, Milan Hluchý, ale i třeba Miroslav Kopřiva, který v onom ročníku debutoval za kladenské Áčko. David Krejčí byl poté draftován Bostonem a odešel za moře. Do NHL poprvé nakoukl během sezóny 2006/07 a v hlavním městě státu Massachusetts zůstal až dodnes. Krejčímu chybí k dosažení mety 1000 zápasů už jen 38 zápasů, které by měl v příští sezóně překonat, i když není jisté, jestli to bude v dresu jeho milovaného Bostonu. 15 ročníků v jednom klubu, to je úctyhodné, ale Krejčímu končí kontrakt a podle jeho posledních vyjádření není vůbec jisté, že v Bostonu opět podepíše nový. Krejčímu je 35 let, ale na NHL má stále velmi vysokou výkonnost, takže nepochybuji, že bude v nejslavnější lize světa pokračovat. David Krejčí letos v 51 zápasech zaznamenal 44 bodů, což znamenalo čtvrté místo za bostonskou “svatou“ trojicí Marchand, Bergeron, Pastrňák. Velmi dobré výkony podávala druhá formace Bostonu po příchodu Taylora Halla, který si s Krejčím i zkušeným Craigem Smithem velmi dobře sedl. Jak jsem již psal u Vladaře, Boston i s Krejčím v sestavě nyní bojuje v play off proti Washingtonu.

V druhé nejsledovanější soutěži KHL si zahrál jediný zástupce kladenské hokejové školy, kladenský odchovanec i rodák Jiří Sekáč. Ten si v dresu Kladna naposledy přitom zahrál v roce 2009. Poté to na chvíli zkusil v zámoří a v roce 2011 ve svých 19 letech debutoval už v KHL za Lev Poprad, ze kterého se v příštím ročníku stal Lev Praha. Sekáč si mezi lety 2014 - 2016 zahrál i ve 108 zápasech NHL. Posledních 5 let ale již opět hraje KHL, přičemž poslední rok hrál v Omsku, se kterým vyhrál Gagarinův pohár pro vítěze KHL. Sekáč je nyní bez smlouvy a není jisté, kde bude pokračovat, nejspíše ale opět někde v Evropě, tipuji opět Rusko.

V AHL, neboli American Hockey League, si zahráli pouze dva Kladeňáci a sice již zmiňovaní Dan Vladař a Michael Frolík. Ve Švédsku, Finsku ani Švýcarsku nikdo letos nehrál a tak se přesuneme do Německa, kde hraje David Stieler. Kladenský odchovanec za Kladno naposledy nastoupil v sezóně 2010/11. V Německu hraje již sedmý ročník, přičemž posledních pšt za tým Augsburger Panther. Ti se do play off neprobojovali, ale Stieler zde s 33 body v 38 zápasech vyhrál klubové bodování. Ve druhé německé lize si zahrál Jakub Kania, který za Kladno odehrál sezónu 2014/15, nyní již 4 roky hraje za Lausitzer Fuchse.

Pojďme na Slovensko. Zde již tři sezóny za sebou hraje kladenský patriot David Růžička, přičemž poslední dvě v dresu Košic. Ty se do play off nepodívaly. Růža si připsal 22 bodů, uvidíme ho ještě někdy na Kladně? Ve slovenské extralize nastupovali i dva hráči, kteří si krátce za Kladno zahráli. Pamatuji, že Petr Obdržálek byl tehdy pro Rytíře zajímavou posilou, ale v sezóně 2012/13 si zahrál pouze v 18 zápasech, ve kterých si připsal jen jedinou asistenci a poté putoval do Písku, který tehdy fungoval jako farma Kladna. Obdržálek nyní hraje za Nové Zámky, kde zaznamenal ve 34 zápasech 28 bodů. Petr Ulrych už si za Rytíře zahrál víc a sice v sezóně 2016/17. Nyní hraje v Popradu, se kterým se dostal až do finále, kde Poprad podlehl Zvolenu. Novou posilou Kladna se čerstvě stal Marek Baránek, který hrál spolu s Růžou v Košicích. Baránek ve 42 zápasech zaznamenal 5+19, což je slušné, i když – stále je to Slovensko a co si budeme... Baránek ale předtím v dresu Chezy odehrál poměrně dost zápasů, takže zkušenosti má. Takže uvidíme.

Ve Francii v přímořském městě Nice letos sezónu odehrál kladenský odchovanec Tomáš Knotek, který zde ve 26 zápasech zaznamenal 18 bodů. Knotkova kariéra vzala poměrně sešup, když minulou sezónu začínal ještě v Karlových Varech, ale poté se stěhoval do Pardubic a dále se přes druhou a posléze i třetí německou ligu dostal až do Francie, kde tamní liga nedosahuje moc velké úrovně. Knotek za Kladno naposledy nastoupil v sezóně 2011/12.

Své zástupce máme dokonce i v Maďarsku. Jan Dalecký hrál od roku 2017 tři sezóny v Dánsku za Herning, ale tento ročník odehrál v Debrecínu za tým DEAC. Dalecký zde v 36 zápasech zaznamenal 22+21 což stačilo na 8. místo bodování ligy. Maďarskou ligu hrál i jeden rumunský tým, Gyergyói, kde působí Marek Trončinský. Tento tým hrál v sezóně 2020/21 nezvykle jak maďarskou, tak rumunskou ligu. Trončinský ještě loňský ročník začínal v dresu Chezy, poté hrál ve Velké Británii za Sheffield a letos zde. Trončinský v maďarské lize zaznamenal 26 bodů ve stejném počtu zápasů, v domácí rumunské lize 15 bodů ve 13 zápasech.

V polské lize hraje Michal Gutwald, který po konci na Kladně v roce 2016 hrál na Slovensku, Velké Británii a naposledy letos za Cracovii Krakow. Zde se svým týmem došel až do finále, kde nakonec Krakow podlehl týmu z Jastrzebie. Zde si výhru vychutnal sice ne Čech, ale nám velmi dobře známý Marek Hovorka, který ještě loňskou sezónu dohrával na Kladně a s týmem sestoupil z extraligy. Hovorkovi se v Polsku dařilo. Ve 35 zápasech si připsal 21+30, v play off ale ve 13 zápasech pouze 5 asistencí. Ale titul má v i tak v kapse a to nejen ligový, ale i ten pro vítěze bodování polské ligy.

Toť asi vše. Možná že nějaký šťoural by nalezl ještě někoho, například v páté australské lize. A možná i v některé lepší, ale vězte, že pokud jsem někoho opomněl, tak je to schválně a je to proto, že ten hráč mi v minulosti něco špatnýho udělal a patří mu to!

Děkuji za pozornost. Ať žije Kladno!!!

CHYSTÁME SE

na Vsetín do Brna

Busem každý den tam i zpět, podrobné informace včetně cen a přihlášek najdete odkazech níže:

 

NE 21.4. odj. 12:30 od ZS

 

PO 22.4. odj. 13:00 od ZS

 

Info ke vstupenkám: Zájemci nechť kontaktují Astixe nebo Zelího mailem či přes soukromou zprávu.

 

Kliknutím na banner výše budete přesměrováni na přehled všech plánovaných venkovních výjezdů, podrobné info a přihlašovací formuláře. Prosíme sledujte, průběžně upřesňujeme. Info se bude objevovat i na diskuzi.

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!