Cenotvorba aneb tomu nechápu


Autor: Soptík - Datum: 02 listopad 2018

V prvé řadě musím podotknout, že mne to vlastně nezajímá. Přesněji řečeno nemuselo by mne to zajímat. Také jako vlastníka permice skoro nezajímá, ale kolem cen vstupenek proběhla letos poměrně bouřlivá diskuze, takže přece jenom trochu zajímá.
Svůj názor na tvorbu cen jsem již před časem na diskuzi ventiloval, jen připomínám, že jsem hádal cenu lístků podle toho, kam zapadne kulička rulety. Ovšem po vysvětlení cenotvorby lístků panem K (to GDPR je všade) vidím, že jsem se velice mýlil. Nebo snad ne? Nu posuďte sami…

Pomiňme konstatování, že jsme s pružnou tvorbou ceny jako jediní srovnatelní s NHL. No alespoň v něčem jsme na prvním místě. Tím celá podobnost s NHL končí a vzhledem k někdy předváděné hře bych se podobností s tou jinou ligou snad ani neoháněl. Navíc cesta pralesem je již úmorně dlouhá a dost možná někde v houštinách stále číhá vlk…

Tak podle čeho se vlastně určuje cena lístku? Pan K to vysvětluje: Tedy pokud se nám protne nabídka klubu a poptávka po lístkách (nejsem kovaný češtinář, ale nemá být správně po lístcích?) vytvoří nám tržní cenu, za kterou se lístky objeví na pokladnách. Faktory které ovlivňují křivky nabídky a poptávky, tedy i závěrečnou cenu jsou mj. – Účast JJ68, Forma Týmu, Počasí, Datum, Svátky, Soupeř, část sezóny……. (konec citace).

Po přečtení jsem se musel nejprve smát, neb podobné moudro už jsem dlouho nečetl, leč pak jsem o tom začal přemýšlet a musím konstatovat, že tomu nechápu (poslední podivná slova jsou zase citací, tentokrát žáka Laca, kterého jsem před lety učil matematiku). Tak jsem na věc pohlédl věcně a už tomu chápu, i když nechápu.

Podívejme se na první proměnnou, to jest Účast JJ68: Nu a máme lístek rázem dražší, protože JJ68 se účastní. To, že nehraje, je až druhořadé. Lidé si rádi připlatí už jenom za tu naději. Při jednom mači seděla vedle mne dáma, zcela určitě byla na hokeji na Kladně letos prvně, možná, že vůbec prvně. Fotila sebe, stadion, kostku, zase sebe, hráči nastupují – a dáma vzrušeně vypískla: „Je tam, je tam!“ A byl tam. Je už asi jedno, že přišel v civilu, ale účastnil se (mimochodem správně plněné heslo Pierre de Coubertina). Dáma ovšem patrně očekávala, že když už se zjevil, tak se na lavičce i převlékne a naskočí. Nenaskočil a dáma si po první třetině také odskočila, asi domů. Leč proměnná se proměnila na konstantu. Cena musí být vyšší, byl tam. Tedy ona koza se nažrala a JJ68 zůstal celý (oblečený, nezraněný, …). Až sem asi dobře. Ale. Jdu na hokej, ne do cirkusu, kde kromě klaunů očekávám i mluvícího lachtana. A JJ68, ať je jaký chce, by si patrně zasloužil lepší konec kariéry, než být „jen“ nějakou očekávanou atrakcí. Nemusíte souhlasit, je to jen můj osobní názor.

Faktor číslo 2, forma týmu: No nevím, občas z toho bolí oči, zejména z těch tolik omílaných přesilovek. Kolikrát si říkám, že kladenská přesilovka se soupeřova výhoda a cílem je tu přesilovku zdárně ubránit. Ale že by šla cena lístku dolů? No to ani náhodou. Protože když nebudou penízky ze vstupného, tak budou prémie jaký – no kurva žádný (trochu upravený poručík Hamáček). A máme dalšího bůra navrch.

Počasí – to mne pobavilo nejvíce … Poroste cena lístku, protože je pěkně, nebo naopak protože je hnusně? Správně je C, poroste vždy. Když je pěkně, lidé nepřijdou, protože jsou třeba v přírodě, zkásněme tedy ty, co přijdou. Je-li hnusně, člověk se nebude trmácet z domova, potažmo proto, když si mač může vychutnat v pohodlí gauče. A cena 500 Kč třeba na TV hokejka na celý rok a vše včetně extraligy je dost velká konkurence zápasu naživo. Navíc televize jde kdykoli vypnout. Ze stadionu sice mohu také odejít, ale čeká mne cesta domů tím odporným počasím a ani ta dráha není zadarmo … Ale opět asi platí – trhni to na těch, co přijdou, když už máme tedy to tržní hospodářství. A docela by mi zajímalo, zda je v tomto faktoru nějak zaháčkován Gimax (kamaráde, promiň), který by mohl dávat zaručeně přesné tajné předpovědi …

Datum a svátky je také dobrý argument. Je jasné, že ve všední dny musí být cena vyšší, neb přijde méně lidí, to je stejné jako s výběrem daní. V sobotu je to jasné, to je pro rodiny s dětmi, tak musí být cena zase vyšší. Když jich na jeden lístek jde více, že. Navíc se děcka během zápasu naučí spoustu nových slov a budou-li mít štěstí, uvidí i bitku nebo vrhání tekutin na cíl, takže bonusy navíc, a bonus, jak víme, není zadarmo.

Soupeř je jasný, s tím se nechá i souhlasit a měl by to být patrně jediný reálný koeficient.

Část sezóny, no nevím. Všichni víme, že zápasy v základní části jsou mnohdy o ničem, i když by asi být neměly. Pak ale jaksi uniká smysl faktoru, když hned po zahájení sezóny není cena nejnižší, ale řádově kolem středu cenového rozpětí. Tím je jasné, že nižší být už nemůže a bude se stále zvyšovat, neb sezóna (a tím i ceny) vrcholí. Takže spodní hranice je hned od počátku pasé a faktor je poněkud zavádějící.

Úplně nejlepší jsou tečky na konci. Normálně se dělají tři, tady sedm. I to je patrně faktor zvyšující cenu lístku. Navíc si pod tím mohu představit opravdu cokoli. Je jasné, že nám tu pan K nebude odhalovat svoje know how cenotvorby, potažmo byznysu, ale mohu tam vidět třeba stoupající cenu ledu v souvislosti s globálním oteplováním, ostatně ono ani té vody letos tolik nenapršelo, že? Promítnout se může prakticky cokoli, například i to, jestli se výše zmíněná „atrakce“ ráno probudí s rýmičkou nebo s kopřivkou…

Nu a závěrem? Prostě tomu stále nechápu. V rostoucí konkurenci zábavy bych asi hledal jiné cesty. Co třeba takhle slevu? Na to lidé slyší. Dělají to i jiné kluby … proč ne tady. Co přestávkový program? Je jenom občas, a že mi bratr Adam přečetl statistiku z kostky, to fakt ne (navíc stejně není rozumět, chtělo by to něco udělat s akustikou, což asi nejde, nebo artikulací, což by šlo, anebo prostě mlčet). A tak dále. Vždyť připomeňme výjimečný zápas s Benátkami v předvečer výročí republiky. Cena krásných 100 Kč. Že by symbolika? No ještě že není ta naše republika o půlstoletí starší… Sešly se příznivé faktory nižší ceny? Je celkem hnusně(-), není svátek(-), druhá čtvrtina sezóny(asi +), JJ68 se aktivně nezúčastní (?, pokud ano, pak je to příjemný bonus), soupeř nic moc (-), forma (?). A výsledek? Prachbídná návštěva. No - nemít permici, tak jsem také nešel. Ale za snížené vstupné? Nebo dokonce zadarmo? To asi jo. Na slevy český národ slyší. On totiž i prodělek je kšeft. A když se mně na zimáku zalíbí, přijdu patrně zas. Ale takhle spíše nepřijdu…

Takže sečteno, podtrženo – dle uvedených koeficientů cenotvorby už budou ceny asi jenom stoupat a protnou-li se všechny (ne)příznivé faktory, tedy polohnusně, Budějky, svátek, pěkné datum (třeba 12.12.), úžasná forma, vrchol sezóny a JJ68 se nedejbože opravdu aktivně zúčastní, tak bude cena jako v Las Vegas (taky na Rytíře). A tak to má být. Každé zboží má svého kupce.

Nu asi bych tu cenovou politiku dělal trochu jinak, místo podivných faktorů prostě a jasně sdělil, že je nutné zdražit, zdražuje se všade, na postup do extraligového lesíka je třeba mnohem více peněz, strategický partner nechce bloudit pralesním houštím a tak nemá zájem, tudíž korunky je třeba získat jinde, nestavět cenu na ikoně (tu naopak nechat jako příjemný bonus) - ale co vám budu radit, jsem prosťáček, škol nemaje. A tak tomu nechápu a vidím v ceně jen a pouze byznys. Což chápu, ale diváka to nepřivede …

Devadesát, radši kilo, klaníme se, to by bylo, mohu nechat o dvacet korun víc …

CHYSTÁME SE

na Vsetín do Brna

Busem každý den tam i zpět, podrobné informace včetně cen a přihlášek najdete odkazech níže:

 

NE 21.4. odj. 12:30 od ZS

 

PO 22.4. odj. 13:00 od ZS

 

Info ke vstupenkám: Zájemci nechť kontaktují Astixe nebo Zelího mailem či přes soukromou zprávu.

 

Kliknutím na banner výše budete přesměrováni na přehled všech plánovaných venkovních výjezdů, podrobné info a přihlašovací formuláře. Prosíme sledujte, průběžně upřesňujeme. Info se bude objevovat i na diskuzi.

Facebook

Komunita

ZÁBAVA

Přívětivé místo pro fanoušky kladenského hokeje, kteří si rádi hrají nebo zrovna nemají co na práci. AKTUALIZOVÁNO!